V.35 (34+4)

Kroppen: Nu ökar du snabbare i vikt, upp till drygt ett halvt kilo varje vecka. Av det går cirka 300 gram till barnet. Om du ökar väldigt mycket i vikt kan det bero på att du samlar på dig vätska. Det är oftast normalt men kan även vara ett av flera tecken på en komplikation. Mot slutet av graviditeten går du på fler besök hos barnmorskan för att till exempel upptäcka om blodtrycket stiger. Många får halsbränna, magen känns ofta full och det är svårt att hitta sköna ställningar på natten. Du får räkna med att vakna några gånger per natt för att kissa och vända dig i sängen.
Vid den här tiden gör barnmorskan en sammanfattning om hur din graviditet har varit. Du kan skriva ett förlossningsbrev där du skriver lite om dig själv och dina förväntningar på förlossningen, samt vilken form av stöd som du tror att du och din partner kommer att behöva.

Barnet: Fingernaglarna har nu vuxit ut helt och hållet på barnet. Barnets benmärg börjar producera röda blodkroppar. Du känner nu varje dag hur barnet rör på sig och det är inte ovanligt att du lagt märke till att ditt barn har en speciell dygnsrytm, som ofta fortsätter efter att barnet är fött.

Ont!

Nu för tiden gör de mer ont när han sparkar, eller han drar typ fötterna eller knäna genom magen och de är inte skönt! Sen är han typ ALDRIG stilla, hur i fasiken ska detta gå när han kommer ut sen? haha.
Ryggen  gör också ont, den är nog den mest jobbiga! Vet inte riktigt hur jag ska få de å gå över men..
På onsdag 25/8 blir de besök på förlossningen, ska bli väldigt trevligt och intressant :)
På fredag 27/8 blir de först besök hos barnmorskan, sen på eftermiddagen åker vi hem till mamma!!!!! :D Äntligen. Som jag saknar henne!!

V.34 (33+4)

Kroppen: Under slutet av graviditeten är det vanligt att värkarna ändrar sig en aning, ibland kan det kännas som om lungorna trycks uppåt och man får svårt att andas för en stund. Det kan vara svårt att skilja förvärkarna från riktiga värkar. De kan komma tätt och upplevas som intensiva, ett sätt att särskilja dem är att ta ett varmt bad, det får förvärkar att avta medan riktiga värkar fortsätter.
Många börjar fundera allt mer på förlossningen. Det är vanligt att man är orolig för att något ska hända. Du kan vara orolig för att du har mått ”för bra” och tänka att ”det får inte vara så här lätt”. Eller så tänker du motsatsen, ”allt har varit så jobbigt, det kanske inte är meningen att jag ska få vara glad”. Det är vanligt och helt normalt. Även som partner kan man ha många funderingar. Det är svårt att förbereda sig på att vara ett bra stöd när man inte vet vad som väntar. En del blivande pappor eller partners kan uppleva tanken på förlossningen som skrämmande.

Barnet: Barnet är väl medveten om förvärkarna, men det tycks inte vara obehagligt på något sätt. Huden har antagit en mer rosa ton genom inlagring av underhudsfett, vid denna tidpunkt kan barnet utan vidare överleva utanför livmodern. Nu reagerar barnet olika på mammas, pappas/partners samt främmande personers röster.

50!

Bara 50 ynka dagar kvar tills lillplutten är beräknad att titta ut! Fast för mig känns 50 dagar som en evighet!
Jag förstår inte hur jag ska lyckas fördriva tiden hela dagarna, har ju absolut ingenting å göra?! Gör jag något en dag ja då har jag inte å göra dagen efter. Går här hemma och småplockar och bara väntar på att klockan ska bli 4 så älskling kommer hem.
Idag lovade jag mig själv och städa här hemma, har ja kommit någonstans? NEJ! Har ju fasiken inte ens lyft ett finger ju. Så kanske bäst å sätta fart snart!

Tjockismage!

V.32+4 och ser ut som en liten tjockis fortfarande :)

V.33 (32+4)

Vecka 33

Kroppen: Trots att magen är stor är det bra att försöka hålla i gång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida brukar kännas bra. Vissa kan inte vara aktiva på grund av olika besvär – för att inte gå upp för mycket i vikt kan man kompensera bristen på motion med att inte äta mer än vanligt. Graviditeten gör att du behöver ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och ett äpple. Ju tyngre du blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Ligg gärna med benen högt en stund och använd stödstrumpor hela dagen. Det är bra att sätta på stödstrumporna redan innan du kliver ur sängen. Ett bad kan hjälpa. 

Barnet: Barnet ökar snabbt i vikt och väger drygt två kilo. Om det skulle födas nu behöver det lite andningshjälp, värme och hjälp med att få i sig mjölk under några veckors tid. Det finns inte längre så mycket utrymme för barnet att vända sig i livmodern, barnet ställer därför slutgiltigt in sig i förlossningsställning. Vanligast är att barnet vänder sig med huvudet neråt. Tre-fyra procent förblir kvar i sätesställning.

Stämmer det?!

Pojke i magen

(x) Koppen lyfter du i örat för att dricka
( ) Du har ofta huvudvärk
( ) Du gillar inte citrus eller apelsinjuice
(/) Bebisens hjärtslag är 140 eller färre (olika ju)
( ) Du är sugen på kött och ost 
(x) Du har svårt att andas och är ofta snuvig 
( ) Du har klart urin
( ) Brösten är olika stora
( ) Brösten har blivit mycket större
(x) Du var knappt illamående i början
( ) Du och din mammas relation är sämre
( ) Pappan går inte upp under graviditeten
( ) På mackan äter du helst kanten
( ) Dina fötter är kallare än vanligt
(?) Du sover med kudden mot norr
(?) Bebisen ligger högt i magen
(x) Håret på dina ben växer ut fortare
(x) Din mage står ut
( ) Magen är klotrund och toppig
( ) Din pigmentrand är stark och markerad
(x) Du visar handryggen när du visar händerna
( ) Ditt hår är tjockt och glansigt
(x) Du sover helst på din vänstra sida
( ) Du känner dig ofta ledsen
( ) Det är synd om dig
( ) Du gick upp lite i början
( ) Tandköttet blöder inte eller bara lite
( ) Du har ingen svamp eller urinvägsinfektion
(x) Bebisen sparkar hårt och ofta
(x) Bebisen har hicka sällan / aldrig
(/) Du har enorm utstrålning som gravid
(x) Du känner dig bekväm i din mammakropp
(x) Du har mycket halsbränna
Summa: 12


Flicka i magen

( ) Lite eller ingen halsbränna
(x) Du känner dej oattraktiv
( ) Babyn hickar mycket
( ) Babyn sparkar mindre, bökar gärna
( ) Du har lättare att få urinvägsinfektion
( ) Du har större risk att få svampinfektion
(x) Tandköttet blöder mycket
( ) Vikten går upp mycket i början
( ) Du är ofta irriterad
( ) Du är ofta arg
( ) Du sover helst på din höger sida
(x) Ditt hår är tunnt och matt
( ) Du visar händerna med handflatan upp
(x) Du har en svag pigment rand/ ingen alls
( ) Din mage är bred
( ) Du har en platå på magen
( ) Håret växer som vanligt på benen
( ) Bebisen ligger lågt i magen
( ) Du sover med kudden åt söder
(x) Fötterna känns som vanligt
(x) Du äter gärna mackans mitt
(x) Pappan går upp under graviditeten
( ) Du o din mammas relation är oförändrad
(/) Du var illamående i början
(x) Brösten har blivit lite större
( ) Brösten är lika stora
( ) Du har grumlig och blek urin 
( ) Du kan andas som vanligt
( ) Du är sugen på frukt och sallad
( ) Bebisens hjärtslag ligger över 140
( ) Du älskar citrusfrukt och apelsinjuice
( ) Koppen greppar du runt om för att lyfta
Summa: 8,5


Stämde nog kanske då =)


GE MIG!!





Eller så kan ni ge mig allt detta från HM? ;)

GE MIG!!





Allting kommer ifrån ellos.se så ge mig nu tack? ;)

Torsdag!

Snart är det äntligen fredag vilket betyder att de snart är helg och min man inte jobbar!! Ska bli skönt, lite tråkigt å vakna utan honom varje morgon nu.
Men fredag betyder också att jag ska till barnmorskan igen, lyssna hjärtat, mäta osv. MYS!
Nu har jag betalat bärselen, så den borde komma hem nästa vecka om inte redan imorgon. Fina Sicka betalade hälften på den, tyckte jag var väldigt snällt! TACK! <3

Men nu ska jag fortsätta dricka kaffe =) PUSS på er!

8 veckor!

Snart är våran lille plutt äntligen här! Idag är det EXAKT 8 veckor tills han är beräknad att titta ut. Men helst hade jag velat ha han här och nu.
Men nu börjar de bli riktigt trångt där inne, han bökar runt typ hela tiden och trycker alltid upp rygg/rumpa på höger sida så magen ser helt lustig ut. (Ska se om jag kan lyckas få de på kort så ni får se!) Men värst av allt är nog min rygg, fy va den gör ont :(
Fredag blir de barnmorskan, ska få lyssna på plutten igen :D

Föräldrapenning!

Är något stolt över mig själv idag. Har ringt både försäkringskassan och adressändring, jag som är livrädd för å prata med främmande människor.
Men nu ska jag få hem NYA papper från adressändring imorgon så de går igenom några jä*la gång. Sen har jag suttit och planerat in hela min föräldraledighet för detta år i alla fall. Så planerade så jag får lite pengar även i Augusti och September, kan vara skönt då jag är världens fattigaste människa. De är inte lätt å numera klassas som "arbetslös", haha :)

Tjockismage!

31+4, tycker den ser mindre ut än vad den är? :S haha

Plutten!

Jag har nu fått mycket klagomål på dålig uppdatering och att ni vill se en magbild! Den kommer, förhoppningsvis imorgon! Har bara inte riktigt haft tid eller ork, när man ser ut som en padda så är de inge kul längre.
Ligger just nu på +10kg. Känns underbart, NOT!
Sist jag va hos barnmorskan hade magen visst redan börjat sjunka, alltså i v.31. Så finns många som nu tror att den lille plutten där inne hade tänkt och titta ut lite tidigare, vilket jag inte har något emot alls. För nu börjar tålamodet försvinna, orkar inte vänta mer!!
Finns de ingen som har några förslag på vad fasen man kan hitta på för att få tiden att gå?

V.32 (31+3)

Vecka 32

Kroppen: Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.
I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.

Barnet: Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 1500 gram och är ungefär 40 centimeter långt. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.

V.31 (30+5)

Vecka 31

Kroppen: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker.
Om du har extra tungt arbete kan du ansöka om havandeskapspenning nu. Det gör du hos försäkringskassan. 

Barnet: Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut

Blup blup

Jag kan vara världens sämsta människa på att vänta. Enligt mig ska allting hända NU, jag vill ha fart på det hela. Blir ju galen av att gå och vänta på att lillen ska titta ut!
Åkte hem till Småland i onsdags och fick äntligen träffa min lilla mamma igen, som jag saknat henne!
Så de blev lite av varje i helgen, ryttartävling, förlovningsfest, släkträff och lite annat smått och gott. Mamma berättade också att hon och mormor ska stå för kostnaderna av barnvagnen, bilbarnstolen, babysitter, hoppgungan och gåstolen som jag fått av min käre morbror & Johanna. De tyckte jag va väldigt snällt :)
Har ju också fått 2 biljetter till diggiloo utav morbror Johan som jag och älskling ska på den 21:e, supertack!
PUSSS

RSS 2.0